2021.aug.11-től parkolási szolgáltatásunk szünetel!

Minden megkezdett nap díjköteles! Cégünk a 24.00 óra után haza érkező vendégeinek 03.00-ig, a parkolóba érkezőknek pedig 22.00-tól nem számítja az adott napot!  Kérjük, vegye figyelembe, bankkártyát nem áll módunkban elfogadni!

PARKOLÓ PLÁZA HÍREK


 

Minden, amit tudnod kell a repülős bőrönd méretekről

Minden, amit tudnod kell a repülős bőrönd méretekről

2017. November 24.

Az első repülős utazások a legizgalmasabbak. Az ember föld felé emelkedés iránti vágya ősi eredetű és egyetemes. Mielőtt megtapasztalnánk a felszállás pillanatában érzett lelki és fizikai állapotot, nem könnyű elképzelni, hogy mit is fogunk érezni. Sokakban inkább a félelem, másokban pedig a kíváncsisággal vegyes csodálat kerekedik felül. Ahhoz azonban, hogy gondtalanul élvezhessük a repülőutat, érdemes mindenről pontosan informálódni, a repülőtéren ugyanis mindennek megvan a saját szabálya és logisztikája, így a csomagok szállításának is.

Repüléskor alapvetően két fajta poggyász típus van, az egyik, az úgynevezett kézipoggyász, amelyet felvihetünk magunkkal a repülőre, a másik pedig az a nagyobb bőrönd, amelyet fel kell adnunk az utazás előtt. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mindkét típusú csomag mérete és súlya szabályozott. Optimális esetben már a repülőjegy vásárlásakor érdemes átgondolni, hogy hány napra megyünk, és hogy mennyi cuccot szeretnénk magunkkal vinni, mert már itt, az online foglalás során lehetőségünk van kiválasztani a nekünk tetsző opciót. Legkésőbb azonban a csomagolás megkezdése előtt tájékozódnunk kell, hogy mekkora bőröndöket vihetünk magunkkal. Az erre vonatkozó szabályozás légitársaságonként teljesen eltérő.

Mekkora lehet a kézipoggyász és mit tehetünk bele?

A térítésmentesen felvihető kézipoggyász mérete is eltérő. Csak hogy néhány példát említsünk: a Wizzair járataira maximum 42 x 32 x 25 cm-es csomagot vihetünk magunkkal, míg a Ryanair 10 kg-ig engedi az eggyel nagyobb 55 x 40 x 20 cm-es méretű poggyászt és egy, maximum 35 x 20 x cm méretű kis táska szállítását is. A Lufthansa pedig 55 x 40 x 23 cm-ben maximalizálja a kézipoggyász méretét. A szabályozások viszonylag szigorúak, a legtöbb esetben lemérik a bőröndöt, és ha átlépjük a megengedett határokat, akkor sajnos minimum 40-50 Euro büntetéssel kell számolnunk.

A csomag méretén és súlyán kívül érdemes azt is alaposan átgondolni, hogy mit tegyünk bele. A legfontosabb értékeinket és iratainkat (mint például a pénz, a telefon, az útlevél, a biztosítás és a különböző igazolványok) sose adjuk fel, hanem vigyük fel magunkkal a repülőre. Nem túl gyakran, de előfordul, hogy a feladott csomagok elkeverednek, vagy csak később érkeznek meg a vártnál, ilyen helyzetben pedig az említett alapvető dolgaink nélkül könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk. 
Vannak arra vonatkozó szabályok is, hogy mit nem lehetséges a repülőn szállított csomagba tenni. A folyadék mennyisége például milliliterben maximalizált, a közbiztonságot esetlegesen veszélyeztető, a robbantás előidézésére alkalmas és a szúrós tárgyak szállítása szigorúan tilos.

Mekkora lehet a feladott poggyász és mire érdemes odafigyelni?

A poggyászfeladásra vonatkozó szabályokat nagyban meghatározza, hogy fapados vagy hagyományos légitársasággal utazunk. A fapadosok esetében a feladás mindig térítéses, a hagyományosnál pedig attól függően változnak a feltételek, hogy melyik légitársasággal és hogy milyen osztályon utazunk. A Wizzairnél például akár 6 db poggyászt is feladhatunk, melynek tömege egyenként maximum 32 kg lehet, a Ryanairnél legfeljebb két csomagot lehet feladni és a kezdeti foglalás alkalmával van lehetőség kiválasztani, hogy 15 vagy 20 kg-os korlátozással szeretnénk-e megtenni ezt.

A feladott poggyászok esetében a súlykorlátozáson kívül a biztonságra is érdemes figyelmet fordítani, hiszen sajnos megtörténhet, hogy útközben eltűnik valami a csomagból vagy megsérül a bőröndünk. Ennek az esélyét úgy tudjuk csökkenteni, ha a poggyász feladása előtt fóliáztatjuk azt, a védő csomagolás ugyanis egyrészt megnehezíti a reptéri szarkák dolgát, másrészt pedig bőröndünk épségét is biztosítja.